Karriärberättelse

Faton Osmani – Teamledare

 

Faton, som kommer från Kosovo hade tanken att gå på universitet utöver gymnasiet i Kosovo. Faton träffade sin fru år 2009 och planerna ändrades snart efter han gifte sig. ”Först planerade jag och min fru att bo i Kosovo. Men vi bestämde oss för att flytta till Finland eftersom min fru är född i Finland och hennes familj har bott här i flera decennier.”

De första månaderna i Finland var de svåraste tiderna i Fatons liv. Den energiska och duktiga Faton hade redan lärt sig i ung ålder att pengarna skulle tjänas. Därför kändes 2,5 års arbetslöshet som en mardröm. Faton började studera finska ett halvt år för att bättre integrera sig i Finland. Under några månader arbetade Faton också som en husbyggare, men arbetet tog slut när vintern kom.

Faton hade redan hört talas om Fresh när han bodde med sin fru i Kosovo. Dessutom berättade en ny bekant från Jakobstad bara positivt om sin arbetsgivare Fresh. ”Jag sökte arbete många gånger eftersom arbetet kändes som mitt eget. Jag var också verkligen intresserad av att arbeta med mat. Tidigare hade jag arbetat som hjälpkock, servitör, bartender och barista.” Faton var väldigt aktiv med att söka jobb på Fresh, dussintals gånger, innan han blev inbjuden till den arbetsintervju han hade väntat på.

Faton minns fortfarande sin första dag i produktionen som sommararbetare i juni 2016. Vid den tiden var arbetet inte så organiserat som det är idag. Till och med idag minns Faton de människor som arbetade i samma linje med honom eftersom de var riktigt hjälpsamma och lärde honom mycket om det nya arbetet.

”Ofta gjorde jag dubbelskift eller övertid. När Fresh behövde mig, var jag där. Andra brukade skämta att snart skulle Faton flytta till Fresh. Men det var bara därför att jag verkligen ville vara och arbeta för Fresh.” Faton betonar Freshs superbra kultur som framhävs särskilt på produktionssidan. Då många arbetar samtidigt i samma linje, är samarbetet viktigt och där lär man snabbt känna sina nya kollegor.

Några månader senare blev Faton linjeoperatör. I denna uppgift inkluderades det att ta hand om alla aspekter i produkten som tillverkas, tex. beslut om tillverkningsordningen, se till att komponenterna är rätta och färska, datum och etikett på förpackningen är korrekt. ”Jag tror att mina snabba framsteg har påverkats mest i det hur jag arbetar med människor och maskiner.”

En av Fatons kollegor sa till Faton att förberedningsproduktionschefen och planerings- och utvecklingschefen väntade på honom i matsalen. ”Jag brukar skämta och skoja. På vägen till matsalen försökte jag fundera ut vad har jag gjort. Framme i matsalen sa jag att det var inte jag. Båda brast ut i skratt.” Faton hade gjort allt vad man hade förväntat sig av honom. Han blev tillfrågad om sitt intresse för skiftesledarrollen och samtidigt intervjuade dem Faton. I april 2017 började Faton som skiftesledare.

”Jag tror att min flexibilitet, hard work och smart work var den största faktorn i mitt avancemang till skiftesledare.” Faton brydde sig inte mycket om det var morgon- eller kvällsskift och ibland gjorde han dubbelskift. Under möten har Faton också visat att han har bra idéer. Om en salladbox hade lämnat mellan förpackningsmaskinen och etikettmaskinen, kunde man inte se efter etikettmaskinen. För detta föreslog Faton som lösning en spegel på ett linjeoperatörmöte. Stora speglar kom till produktion följande vecka. Faton har också varit aktivt involverad med att fundera över produkttillverkningsordningen för att göra produktionsarbetet mer effektivt.

Senare utvidgades befattningsbeskrivningen för skiftesledaren och idag är arbetstiteln teamledare. Till teamledarens arbetsuppgifter tillkom att ta hand om en sin egen grupp på cirka 30 personer.

”Jag minns när jag lovade mig själv att om jag fick en fråga på finska, svenska eller engelska, skulle jag alltid svara tillbaka på samma språk. Till en början kunde jag bara några ord på svenska, men jag bestämde mig för att försöka.” Faton höll detta löfte, och efter bara tre år kan Faton också svenska förutom finska, engelska och albanska.

Att arbeta med människor och mat är exakt vad han alltid har drömt om. Faton är särskilt glad över multikulturalismen eftersom han lär sig nya saker från olika kulturer varje dag. ”Om du vill känna någon måste man bara fara fråga och lära känna dem. Lätt börjar också tårarna rinna då en långvarig Freshare far någon annanstans.”


 

”Viktigt för mig som förman är att vara rättvis, vara närvarande och vara ett exempel för andra. Jag gör mitt bästa för att allting går rättvist. Hos oss står alla på samma linje.”

 

Faton har märkt att han har förändrats under tiden han har jobbat för Fresh. ”När alla hälsar på dig varje morgon börjar du automatiskt svara på det. Småningom blir det en vana och obemärkt blir du en av fresharna. På din första dag kan det vara sex Freshare på samma linje. Du kommer att märka hur hjälpsamma alla är. De pratar med dig, skämtar och skojar. Snart glömmer du din blyghet och du kommer att vara precis som alla andra här.”

Under nästan tre år har Faton varit med i rekryteringen av produktionsarbetarna och noterat att det är utmanande för finländarna att prata om sig själva. Faton uppmuntrar finländarna att prata mer om sig själva i intervjun och att tala modigt om sig själva. ”Arbetsintervjuerna hos oss börjar ofta med en fråga om dig själv. Jag lovar att lyssna på dig så länge du har någonting att berätta om dig själv.” För utlänningar ger Faton tips om att lära sig språk. Fast man klarar sig med engelska på Fresh, har man stor nytta av finskan och svenskan.