Uratarinat

Dennis Dahllund – Valmistuspäällikkö

Uusikaarlepyyläinen Dennis Dahllund on työskennellyt Freshillä kolmetoista vuotta. Hän aloitti heti kesätöissä valmistuttuaan ravintolakokiksi ammattikoulusta. ”Kokin ammatti ei kuitenkaan juuri kiinnostanut, vaan hain useampaan elintarvikeyritykseen. Freshin haastattelusta mieleenpainuvin kysymys esitettiin paikallisella murteella: ”Int e du väl rädd fö ti arbeita?” Dennis vastasi, ettei pelkää töiden tekoa.

Denniksen ensimmäinen tehtävä oli toimia elintarviketyöntekijänä tuotannossa. Siihen aikaan Freshillä oli tuotannossa kaksitoista työntekijää. Yhdessä tilassa tehtiin esivalmistus ja rasioiden sekä SK-tuotteiden pakkaaminen. ”Me tuotannon työntekijät teimme silloin töitä vähän jokaisessa tehtävässä. Nykyään toiminta on organisoidumpaa, automaatio on lisääntynyt ja esimerkiksi esivalmistus sekä rasioiden pakkauspuoli ovat erillisiä.”

Puoli vuotta kului armeijassa, minkä jälkeen Dennis palasi takaisin Freshille ja jatkoi tuotannon työntekijänä. Vuosien 2009-2010 jälkeen alkoi Freshin voimakas kasvu.  Dennis oli Freshin yksi ensimmäisistä vuoroesimiehistä. ”Vastasin henkilökunnasta ja tuotannontekemisestä vuoron aikana. Eli periaatteessa tehtäväni oli varmistaa, että tuotteet tulevat valmistettua ja homma toimii. Minulle kuului myös inventointi, osa sisäänostosta ja sisäänostolaskelmat. Laskin esim. kuinka paljon mausteita tarvitsemme.”

Ennen valmistuspäällikön tehtäväänsä Dennis työskenteli kaksi vuotta myös vuoro- ja tuotantosuunnittelun parissa sekä toimi siinä sivussa team leaderinä. Kun organisaatio jälleen kasvoi, tehtiin uusia tehtävänkuvia ja Dennis sai uuden kollegan sekä työnkuvan. ”Kollegasta tuli rasiapuolen valmistuspäällikkö ja minusta esivalmistuksen valmistuspäällikkö.” Nyt Denniksen tehtävänä on varmistaa, että toimitusvarmuus ja laatu ovat huippuluokkaa, hävikki mahdollisimman pieni ja tehokkuus hyvä. Näiden asioiden lisäksi Dennis on mukana kehittämässä ergonomisempia, turvallisempia ja tehokkaampia tapoja työskennellä.

Denniksen aikaisempi tuotannonkokemus on osoittautunut hyödylliseksi valmistuspäällikön tehtävässä. ”Tuotannosta on kertynyt vuosien saatossa osaamista ja kokemusta. Siitä on merkitsevästi hyötyä tänä päivänäkin.”

Ihmisten kanssa työskentely on auttanut Dennistä pääsemään eroon ujoudestaan. Se on kuitenkin vain yksi niistä asioista, missä Dennis on päässyt haastamaan ja kehittämään itseään. Alkuun myös suomen kieli oli haastavaa, mutta nykyään Dennis puhuu oikein hyvää suomea työkielenä. Paljon on meneillään samanaikaisesti, mikä on opettanut asioiden priorisointia. Tänä päivänä Dennikselle onkin helpompaa hyväksyä se tosiasia, ettei kaikkea yksinkertaisesti ehdi yhdellä kertaa. ”Freshillä olen saanut olla monessa mukana ja oppinut sitä kautta muun muassa erilaisista laatuprosesseista, työsuojelusta ja koko tapahtumaketjusta talon läpi aina kaupan hyllylle asti.”


 

”Vuonna 2006, kun itse aloitin työt tuotannossa, oli meitä noin 12. Tänä päivänä meitä on tuotannossa yhteensä jo 250.”

 

Denniksen työpäivät ovat hyvin vaihtelevia eikä yksikään päivä ole samalainen. Työpäiviin vaikuttaa paljon se, mihin asioihin hän keskittyy milläkin jaksolla. ”Jollain jaksolla saatan suunnitella uutta linjaa tai mietin investointia uuteen koneeseen.” Toisilla jaksoilla Dennis puolestaan työskentelee enemmän ihmisten kanssa. Tärkeäksi valmistuspäällikön tehtävässä hän kokee team leadereiden tukemisen ja auttamisen, jotta he voivat onnistua omassa työssään sekä tukea omia tiimiläisiä.

”Minua inspiroi onnistumiset. Jos on ollut haastavampi jakso meneillään, esimerkiksi suuria tuotantomääriä, niin on upeaa edelleen nähdä, kuinka ihmiset voivat ja osaavat pitää hauskaa edelleen töissä. Hymyt kasvoilla inspiroivat ja auttavat jatkamaan eteenpäin.” Myös onnistumiset erilaisissa projekteissa inspiroivat Dennistä: ”Hienoja hetkiä on nähdä uuden linjan tai työtavan käyttöönotto”. Tärkeäksi niissä Dennis kokee onnistumisen sekä tiiminä että yksilöinä. Yhteisten onnistumisten lisäksi Dennis kertoo arvostavansa, sitä, että voi olla mukana luomassa hyvinvointia yhteiskunnalle muuan muassa terveellisten tuotteiden kautta.


 

”Palkitsevinta työssäni on nähdä ihmisten onnistuvan omassa työssään. Toinen juttu on myös se, että saan itse olla mukana luomassa hyvinvointia.”

 

Dennis on ollut Freshillä 13 vuotta, mutta kertoo, että yrityksen kasvu ja uudet haasteet ovat pitäneet hänet lujasti kiinni Freshillä. ”Minulle tärkeää työssä on hyvä esimies, jonka kanssa voi pallotella ideoita, mutta myös se, että annetaan vastuuta. Mielestäni tämä toimii meillä Freshillä oikein hyvin, oli kyse sitten tuotannon työntekijästä tai päälliköstä. Toisten arvostaminen on myös tärkeä juttu.”

Freshillä on todella motivoitunut ja joustava henkilökunta. Sitä sanotaan Fresh spiritiksi. ”Jos tuotannossa menee kone tai linja rikki, niin suurin osa on valmiita joustamaan, jotta loppuasiakas tulee saamaan haluamansa tuotteen. Tällainen joustavuus ei ole itsestäänselvyys monessakaan paikkaa, mutta se on jotain mikä on ollut Freshillä pienyritysajoista lähtien. Meidän täytyy huolehtia, että tämä säilyy meillä jatkossakin.”

Dennis suosittelee Freshiä varauksetta, sillä yrityksessä on hienot kollegat ja yhteishenki sekä arvomaailma, jonka takana on helppo seisoa. Työnantaja huolehtii työntekijöistään. Erityisesti tuotannon työnhakijoille, hän suosittelee hygieniapassin hankkimista: ”Vaikka meilläkin tarjotaan hygieniapassikoulutus uusille työntekijöille, se voi kuitenkin usein osoittautua eduksi, jos ei meillä niin muualla.”