Uratarinat

Sebastian Ortiz (Seppo) – Sisäänostaja

 

Vielä Chilessä asuessaan Sebastian työskenteli omassa ravintolassaan. Asiat kuitenkin muuttuivat vuonna 2012, kun matkustelusta ja kulttuureista kiinnostunut Sebastian päätti lähteä vuodeksi vapaaehtoistyöhön Etelä-Afrikkaan. Siellä Sebastian tapasi tulevan vaimonsa, joka oli kotoisin Suomesta. Suomessa Sebastian onkin asunut jo 3,5 vuotta.

Sebastian tulee maanviljelijäperheestä ja hän on suorittanut Chilessä agronomin sekä MBA-tutkintonsa. ”Hain töitä Freshiltä, koska tämän yrityksen liiketoimintaan kuului olennaisesti hedelmät ja kasvikset. Samalla näin mahdollisuuden kehittää itseäni kasvavassa yrityksessä.”

”Työhaastattelusta mieleeni jäi oikein hyvä keskustelu ja erityisesti kysymys seuraavan viiden vuoden suunnitelmista.” Vastaus meni aika lailla nappiin sen kanssa, mitä Sebastian tänä päivänä tekee Freshillä.

Sebastian aloitti työt Freshillä maaliskuussa 2017 ja hänen ensimmäinen positionsa oli lähettämötyöntekijä. ”Pääasiallisesti seurasin tilauksia tietokoneelta ja pakkasin tilaukset laatikoihin, jotta ne voitiin lähettää asiakkaille. Vaihtelimme lähettämössä tehtäviä sen mukaan, miten team leader ohjeisti. Mielestäni se oli hyvä systeemi, sillä saimme vaihtelua työpäiviin ja työtehtäviin.”

”Team leader kyseli minulta kuulumisia ja juteltiin niitä näitä. Hän tiesi, että halusin uusia haasteita. Niinpä hän tiedusteli kiinnostustani vaihtaa lähettämöstä tavaranvastaanottoon.” Tämä keskustelu laittoi pyörät pyörimään ja pian Sebastian vaihtoi uuteen tehtävään tavaranvastaanottoon.

Nykyisessä sisäänostajan tehtävässä Sebastian aloitti kesällä 2019. Sebastian viihtyy loistavasti tässä uudessa positiossaan. Sebastian arvelee, että sai sisäänostajan tehtävän, koska hänellä on tehtävään soveltuva koulutus, mutta etenkin kokemusta muista tehtävistä Freshillä.

”Parasta työssäni on se, että voin hyödyntää koulutustani. Suhtaudun myös tähän työhön todella intohimoisesti, sillä minua kiinnostaa markkinavaihtelut, hedelmät, kasvikset sekä kansainväliset markkinat. Nämä asiat saavat minut todella innostumaan.” Sebastianin viljelijäperheessä tuotettiin omenoita ja päärynöitä vientiin. Hän kertoo, että kotona keskusteltiin usein markkinatilanteesta ja millainen seuraava vuosi tulee olemaan.

Aiemmat tehtävänsä Sebastian kokee erittäin hyödyllisiksi, sillä hän osaa nyt kiinnittää huomiota olennaisiin asioihin ja vähemmän epäolennaisuuksiin. ”Kokemus tavaranvastaanotossa opetti paljon laaduntarkastuksesta ja tavallisimmista ongelmista siellä. Näitä asioita mietin tänä päivänä ostaessani raaka-ainetta. Tiedän, millaista raaka-aineen on oltava tuotantoa varten sekä kauanko sen on säilyttävä.”

 


 

Aiemmat tehtävänsä Sebastian kokee erityisen hyödyllisiksi, sillä hän osaa nyt kiinnittää huomiota olennaisiin asioihin ja vähemmän epäolennaisuuksiin.

 

Sebastian vierailee aktiivisesti tavaranvastaanotossa, sillä hänen ostaessaan raaka-ainetta, ei hän aina välttämättä näe lopullista ostosta. Näin tavaranvastaanotossa työskentelevät toimivat ikään kuin Sebastianin silminä. ”On mukava tehdä edelleen töitä samojen ihmisten kanssa. Se helpottaa paljon myös kommunikointia, kun tunnemme toisemme entuudestaan. Tietysti yritän itsekin olla mukana laadunvalvonnassa, jotta osaan jatkossa ostaa raaka-ainetta sille sopivaan hintaan.”

Sebastian iloitsee siitä, että ostajan tehtävässä lisääntyy uuden oppiminen ja itsensä kehittäminen. ”Työskentely ruotsiksi ja suomeksi haastaa minut oppimaan lisää. Yhteisissä palavereissa kieli saattaa vaihtua lennosta. Välillä yhdessä lauseessa saattaa olla sekaisin molempia kieliä.” Sebastianilla onkin aikeissa opiskella lisää suomen- ja ruotsin kieltä. Myös markkinavaihtelut ovat toinen aihe, jossa hän haluaa kehittyä. 

Sebastianin aikana Fresh on kasvanut paljon ja yrityksessä on tapahtunut muun muassa teknistä kehitystä. ”Aloittaessani meillä ei ollut robotteja, joten kannoimme kaiken itse. Tehokkuus ei ollut huippuluokkaa: tilat olivat pienet ja yhtä lavaa piti monta kertaa liikuttaa ennen kuin saimme sen hyllylle. Tänä päivänä arkea on helpottamassa täysautomaattinen hyllöstöhissi, suuremmat tilat ja koneet, jotka tekevät työstä tehokkaampaa ja turvallisempaa.” Sebastian iloitsee Freshillä muodostuneesta kaveriporukasta. Työajan ulkopuolellakin on yhdessä vietetty aikaa mm. kartingin merkeissä ja Powerparkissa. ”Joka päivä meillä on jotain yhteistä hauskaa. Sinänsä se on vain pikku juttu, mutta ryhmäytymisen kannalta erittäin tärkeää. Yhteisten juttujen avulla suhteet työkavereihin syvenevät ja tiimi toimii paremmin yhteen. Se on aivan kuin tekisi töitä ystävien kanssa ja työn jälki on vielä parempi.”


 

”Sytyn kun näen yrityksen kasvavan ja samalla saan itsekin kasvaa oman tehtäväni ammattilaiseksi.”

 

”Meillä Freshillä on huippu ilmapiiri ja ystävälliset ihmiset. Saamme uudenlaisia ystävyyksiä ja jollain lailla varmasti opimme myös avoimemmiksi ja maailmankuvamme kasvaa. Olemme erilaisia, mutta ei huonolla tavalla.” Sebastian pitää myös erittäin paljon siitä, että Freshillä ihmisille annetaan mahdollisuuksia haastaa itsensä. Ihmisten täytyy saada kasvaa.

Sebastian suosittelee Freshiä työnantajana, sillä omistajat todella välittävät työntekijöistään. Tämä näkyy Sebastianin mukaan siinä, että ihmiset nähdään ihmisinä eikä numeroina. ”Freshillä sinun työstäsi yritetään tehdä helpompaa tai omistajat voivat kysellä kuulumisiasi kahvikupin äärellä. Ne ovat pieniä asioita, joista tulee suurta. Minulle tämä on tärkeää, sillä silloin tunnen olevani osa Fresh familyä. Olen huomannut, että tällä on positiivinen vaikutus työn tekemiseeni.”