Talvella jäävuorisalaatit Espanjasta

4 vuodenaikaa on rikkaus, mutta iso haaste kotimaisen jäävuorissalaatin kasvattamiselle vuoden ympäri. Suomessa jäävuorisalaatin kasvukausi on kohtalaisen lyhyt. Onneksi kesä kukoistaa ja jäävuorisalaatti kasvaa aina kohtalaisen lähellä meitä. Talvella jäävuorisalaatti ja aurinko löytyvät Espanjasta.

Tapaaminen espanjalaisten sopimusviljelijöiden kanssa
Fresh kävi joulukuussa tapaamassa mm. kahta sopimusviljelijäänsä, jotka toimittavat määrällisesti eniten jäävuorisalaattia Espanjasta Freshille.
Toisen viljelijän kanssa yhteistyö on kestänyt jo n. 8 vuotta. Viljelypinta-alaa heillä on useampi 100 ha. Viljelijöihin on aikanaan tutustuttu Berliinissä, vuosittain pidettävillä Fruit logistica -messuilla.

Haastava sää
Freshin vierailun aikana Espanjan sääolosuhteet olivat loistavat. Tämän jälkeen Espanjassa alkoivat kovat sateet ja myrskyt. Osassa maata satoi jopa lunta kesken kasvukauden. Viimeksi näin huonoa säätä tähän vuodenaikaan oli 1983. Espanja ei ole ollut ainut maa Euroopassa, joka on kärsinyt haasteellisista viljelysäistä.
Huonot säät vaikuttavat herkän jäävuorisalaatin laatuun siinä missä muihinkin viljelykasveihin. Jäävuorisalaatti on kuitenkin selkeästi herkin raaka-aine, jos ajatellaan sääoloja ja kuljetusta. Freshillä on laaja toimitusverkosto ja paljon yhteistyökumppaneita mm. Ruotsissa ja Hollannissa, joten tilanteen vaatiessa jäävuorisalaattiakin saadaan hankittua tuotantoon tarvittava määrä.

Jäävuorisalaattien kasvattaminen
Espanjalaiset jäävuorisalaatit viljellään pelloilla aivan samoin kuin suomalaiset sukulaisensa. Työmenetelmätkin ovat vastaavanlaisia, toiminta on sertifioitua ja laatujärjestelmiä auditoidaan säännöllisesti. Voidaankin todeta, että espanjalaisten salaattien laatu on yhtä tasaista kuin Suomessa.
Espanjassa jäävuorisalaatin kasvukausi on lokakuusta huhtikuun loppuun. Tämän jälkeen jäävuorisalaattia saadaan Hollannista, ennen kuin kotimaiseen satoon päästään käsiksi.
Salaatin matka pellolta lähettämöön on lähes sama kuin Suomessa. Sadonkorjuu tapahtuu sekä koneitse että käsin. Salaatit kuljetetaan pellolta suoraan pakkaamolle ja jäähdytetään nopeasti vakuumijäähdyttämössä. Salaattien matka Suomeen alkaa viimeistään seuraavana päivänä sadonkorjuusta. Ne kiitävät perillä Pietarsaareen 4-5 vuorokaudessa, missä valmistamme Freshin Hetki -tuotteet.

Yhteydenpito ja espanjalaiset viljelijät
Espanjalaiset viljelijät ovat ammattilaisia ja ammatti kulkee perintönä sukupolvelta toiselle. Tunnelma tilalla on rento ja vastaanotto lämmin… no espanjalainen! 🙂 Espanjalaiset puhuvat paljon, ovat yhteistyöhaluisia ja avoimia. Ajatus ”mikä on minun, on myös sinun”, keventää tunnelmaa, mutta sitä ei pidä ottaa liian kirjaimellisesti. 😉
Onnistunut matka on hyvä lopputulos. Jokainen vierailu viljelijöiden luona antaa aina jotain. Asioista on mukava puhua kasvotusten ja nähdä paikan päällä, miten asioita hoidetaan. Voidaan keskustella viljelystä, laadusta, haasteista ja ihan arkisista asioista. Tämä johtaa yhteistyön syvenemiseen ja molemminpuoliseen luottamukseen.

 

pellolla    jäävuorisalaattipellot espanjassa

 

Nykyisten sopimusviljelijöiden lisäksi, Fresh vieraili Espanjassa myös muutaman muun viljelijän luona, joiden kanssa yhteistyö alkaa mahdollisesti ensi vuonna.

appelsiinit   appelsiinien lajittelu   appelsiini_toimittaja