Jääsalaattiviljelijä Söderback

Kesällä syömme paljon salaattia ja yksi Freshin suurimmista jääsalaatinviljelijöistä ovat Conny ja Lisbeth Söderback Pirttikylässä. Kun Fresh vierailee Söderbackin luona kestää hetken, ennen kuin silmä tottuu nykyaikaisen 2300 neliömetrin kasvihuoneen mittakaavaan. Aivan kuin katselisi jalkapallokenttää, jolla kasvaa ruohon sijaan silmänkantamattomiin jääsalaattia.
Pirttikylässä asuva Söderbackan pariskunta uhkuu uskoa tulevaisuuteen. Suunnitelmissa on rakentaa kahden vanhan kasvihuoneen tilalle yksi uusi ja suurempi.
– Olemme huomanneet, että uusi kasvihuone on paljon tehokkaampi, kertovat Söderbackat. He iloitsevat yhteistyöstä Freshin kanssa ja uskaltavat sijoittaa parempaan varustukseen, koska tuotanto lisääntyy koko ajan vuodenaikaan katsomatta. Nykyisin he työllistävät kokopäiväisesti viisi henkilöä.
Kauimmaisena kasvihuoneessa ovat hennoimmat, vain muutaman päivän ikäiset taimet. Seitsemän viikon kuluttua ne matkaavat valmiina jääsalaattina Freshille.
– Parhaassa tapauksessa ne ovat kaupoissa jo poimintapäivänä.
Conny myöntää katselevansa, löytyykö kaupoista heidän salaattiaan. Sen löytyminen lämmittää sydäntä.
– Laadun täytyy olla kohdallaan, sillä pussissa lukee tuottajan nimi, sanoo hän nauraen. Niin, ja niissä on vielä kuvasikin, lisää vaimo.
Kesälomista kysyttäessä vastaus tulee heiltä nopeasti kuin yhdestä suusta: ”Emme pidä lomaa”.
– Valmiudessa on oltava ympäri vuorokauden. Meillä on hälytysjärjestelmä, ja voimme olla poissa hetken aikaa, ehkä peräti vuorokauden, jos joku muu vahtii sillä aikaa. Siitä huolimatta olemme itse valinneet tämän vapauden ilman vapaa-aikaa, sanovat Söderbackat.
– Itse syön nykyisin paljon enemmän salaattia kuin aikaisemmin, nauraa Conny, taputtaa vatsaansa ja lähtee lounaalle vaimonsa kanssa.

Du&Vi_140319-1516