Jäävuorisalaattiviljelijä Nyström

Nyströmin jäävuorisalaattipellon löytää kyllä, mutta Österhankmossa (Vaasan lähellä) voi hyvillä mielin pyörähtää ihailemassa maalaisidylliä. Jos on hyvä tuuri, näkee useamman traktorin viemässä salaattikuormaa. Jos käy todella hyvä tuuri, pääsee traktorin kyydillä Nyströmien salaattipellolle ja tällä kertaa kävi…
Liselott ja Stefan Nyström ovat viljelleet salaatteja ja keräkaaleja 80-luvun alusta lähtien. Ajat ovat muuttuneet, mutta salaatit kasvavat tuttuun tapaansa. Vuoden 2016 kasvukausi on ollut kaikin puolin hyvä. Kosteat kelit ovat koetelleet, mutta täällä salaatti näyttää viihtyvän. Kuivina ja lämpiminä päivinä tarvitaan kasteluvettä 200 m3/ha, jota saadaan ohivirtaavasta joesta. Jäävuorisalaatti ei pidä liian lämpimästä säästä. 25 °C alkaa olla jo mukavuusalueen rajoilla (kuten allekirjoittaneella).
Tuholaiset ja homeet ovat pysyneet koko kesän poissa. Tilalla suositaan biologisia torjunta-aineita ja niillä pärjääkin todella hyvin.
Heinäkuun lopussa näkee pellon, josta on osittain korjattu satoa, mutta salaatteja löytyy myös eri kasvuvaiheissa. Pieni erä esikasvatettuja salaatteja odottaa vielä istutusta ja lämpimiä syysöitä.
Esikasvatus aloitetaan kasvihuoneella huhtikuun alussa. Salaatintaimet ovat valmiita istutettavaksi n. 25 päivää kylvöstä. Kasvukauden alussa aloitetaan kylvöt avomaalle, jolloin neljän päivän välein istutetaan 20 000 salaatintainta. Kylvöjä tehdään yhteensä 25, mikä tarkoittaa, että sesongin aikana istutetaan yhteensä puolimiljoonaa tainta. Aika istutuksesta sadonkorjuuseen on 60–80 päivää.
Sadonkorjuu aloitetaan varhain aamulla ja jokainen jäävuorisalaatti leikataan käsin veitsellä. Tänään pellolta pakkaamoon lähti 30 000 kg salaattia. Pakkaamossa salaatit siirretään vakuumijäähdyttämöön, jossa salaatit jäähdytetään nopeasti 3 asteeseen. Salaatin sisälämpötilaa seurataan antureilla ja nopean jäähdyttämisen ansiosta salaatit ovat raikkaan rapeita ja ne kestävät paremmin.
Sadonkorjuussa ja pakkaamossa tarvitaan apujoukkoja, että salaatit ehtivät vielä samana päivänä kylmäauton kyydissä kohti Freshiä ja kaupan kautta kuluttajien ruokapöytiin. Kaikesta toiminnasta näkyy, että tätä työtä tehdään kokemuksella. Työt on aloitettu aikaisin ja tänäänkin kello taitaa pyörähtää ympäri, ennen kuin päivän työt on tehty.
Lähdemme Nyströmeiltä vielä viileä pakkaamon ilma harteilla ja lämmin kahvi vatsassa. Autossa odottaa oma jäävuorisalaatti kotiin vietäväksi. Kylläpä se poimittiin näppärästi veitsellä kasvualustaltaan. Salaattipallo pyörähtää vielä kädessä ja Fresh kiittää antoisasta päiviä.