Erikoistomaattien viljely kaupunkilaisen silmin

Vierailimme valokuvaajan kanssa kesäisessä maalaismaisemassa Pohjanmaalla, Hetki-erikoistomaattien viljelijöiden luona. Punaisina hehkuvat valmiit tomaatit oli poimittu jo aamuvarhain, kun saavuimme kasvihuoneille. Tästä huolimatta näky oli vaikuttava. Kasvit kurottautuivat korkealle kattoon ja pystyimme kävelemään kapeita käytäviä pitkin. Etelä-Suomesta kotoisin olevalla valokuvaajalla riittikin kysymyksiä viljelijöille, sillä kasvihuoneet eivät seiso hänen kotiseutunsa maisemassa.

Kysymyksiä sateli tasaisesti jokaiselle viljelijälle, myös Håkan Storthorsille, joka esittelee kuvassa vastapoimittuja miniluumutomaatteja. Tässä muutama valokuvaajan kysymys, johon viljelijät vastasivat:

Mikä tekee kirsikkatomaateista erikoisia?

”Kirsikkatomaatit ovat kauemmin tertussa, kuin muut tomaattilajikkeet ja ne poimitaan vasta kypsinä. Auringonvalo ja pitkä kypsytysaika tekevät niistä ihanan makeita.”

Kuinka nopeasti tomaattitertut kasvavat ja kypsyvät?

”Taimikasvatus kestää 4-8 viikkoa. Hyvän sään aikana taimi tuottaa yhden kypsän tertun viikossa.”

Kuinka kauaksi Hetki-erikoistomaatit matkustavat ihmisten ruokapöytään?

”Hetki-erikoiskirsikkatomaatit matkustavat viljelijöiden lähellä oleviin kauppoihin, mutta niitä myydään myös valtakunnallisesti koko suomessa.”

Missä lämpötilassa tomaatteja tulisi säilyttää, jotta ne maistuisivat parhaimmalle?

”Tomaatit säilyvät parhaiten huoneenlämmössä. 15-20 ⁰C on niille ideaalinen lämpötila. Maku pysyy parhaimpana, kun et laita tomaatteja suoraan auringonvaloon, jääkaappiin tai vetoisiin paikkoihin.”