Asenteet Veganismiin

Ennen kuin päästään asenteisiin, olisi ehkä syytä käydä nopeasti läpi pari tärkeää termiä läpi.

Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon. Vegetaristi on kasvissyöjä, joka kuitenkin syö/kuluttaa joitain eläinperäisiä tuotteita. Kasvissyönti ei tarkoita vain lihan jättämistä pois. Se tarkoittaa lihan vaihtamista proteiinipitoisiin kasviksiin: palkokasveihin, pähkinöihin ja siemeniin sekä erilaisiin niistä valmistettuihin tuotteisiin. (Vegetaristi ei siis myöskään syö vegaaneja J)
Lähteet  : www.animalia.fi ja www.vegaaniliitto.fi

Nyt kun tästä pienestä, mutta niin sekoittavasta ongelmasta on selvitty, siirrytään itse aiheeseen!

Elin Wistbacka ja Erika Backman tekivät syksyllä 2016 tutkimuksen asenteista veganismia kohtaan. Tutkimuksessa tarkasteltiin naisten ja miesten asenne-eroja. Tutkimukseen osallistui 223 hlö:ä keski-iältään 25,3 v. Osallistujilla oli myös erilaiset koulutustaustat.

Kysymyksillä mitattiin nimenomaan positiivisia asenteita veganismia kohtaan. Aihetta lähestyttiin useammasta perspektiivistä, kuten ympäristöasenteista, lihansyönnistä ja omista kokemuksista.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että naisilla oli huomattavasti positiivisempi asenne veganismiin. Koulutustaustan perusteella lukiokoulutuksen saaneet olivat positiivisempia veganismia kohtaan kuin ammattioppilaitoksessa opiskelleet. Muuten eri koulutustaustojen välillä ei tullut esille selviä eroavaisuuksia. Vegaanien ja vegetaristien asenteen jätämme sinun arvioitavaksesi. 😉
Selvä enemmistö vastanneista ilmoitti, että on ”OK”, jos ystävä tai sukulainen on vegaani… tai ihan kuka vain! Tosin suurin osa vastanneista ei ollut itse valmis siirtymään täysin vegaaniruokaan.

Tässä tutkimukseen sisältyneistä, anonyymeistä kommenteista, koottu nopea ja vapaamuotoinen vedos:

Kasvisruokavalio on hyvä ja herkullinen idea pari kertaa viikossa.
Hienoa, että veganismi ja siihen liittyvät arvot otetaan keskustelunaiheeksi. ”Vegaanit syövät ruohoa”- ajatus on hyvä kaataa.
Syömme ehkä liian paljon lihaa, joten hedelmien ja vihannesten lisääminen ruokavalioon on OK.
Vegaanit ja vegetaristit ovat ihan ok, mutta äärimmäiset asenteet ovat joskus hankalia.
Olisi hienoa, jos ravintoloihin tulisi myös lisää vegaanivaihtoehtoja.

Tutkimuksessa tuli tietysti esille myös paljon erilaisia eettisiä ja moraalisia kommentteja ja esimerkkejä. Yritämme nyt tiivistää tutkimuksen tulokset ytimekkäästi, mutta kevyellä otteella.
”Jokaisella on oikeus syödä hedelmiä, vihanneksia ja lihaa. Jos ihminen ajattelee eläinten, luonnon ja ennen kaikkea omaa ja lähimmäisten hyvinvointia, niin hyvin menee. Voit olla vähän vegaani, vähän vegetaristi ja vähän lihansyöjä.”