Karriärberättelse

Sebastian Lassila – Sommarvikarie på ekonomiadministrationen

Sebastian Lassila, uppväxt i Larsmo, studerar finansiell ekonomi och redovisning i magisternivå på Hanken i Vasa. Sebastians kandidatsexamensarbete handlade om Freshs investeringsuppskattning för den automatiska linjen. Efter sommaren ska Sebastian fortsätta sina studier i Vasa för sista året. Inkommande höst är det aktuellt för Sebastian att börja med magisterexamensarbetet. Examensarbetets ämne är inte ännu fastspikad men några tankar och funderingar har Sebastian ändå.

Resan tog honom till Fresh år 2014 efter studentskrivningarna bara några månader före militären började. ”Jag tror att det var fredag och jag hade just fått skrivet det sista ämnet. När jag kom hem fick jag ett samtal från Fresh och vi diskuterade en stund i telefonen. Arbetet började genast nästa måndag. Sedan dess har jag jobbat som livsmedelsarbetare somrarna fram till året 2016.”, berättar Sebastian.

”Sommaren 2017 arbetade jag som sommarvikarie för bemanningsplaneraren för produktionen. Dagliga uppgifter inkluderade grundandet av produktionsarbete och produktionsvolymernas uppdatering i verksamhetsstyrningssystemet. Dessutom var jag ansvarig för att spåra leveranser samt uppdateringen av produktionsvolymer och order till produktionsplanen. Det skulle ha varit nästan omöjligt att göra jobbet utan produktionserfarenhet.”


 

”På Fresh vill man inte stanna kvar där man har varit, utan vi går framåt i snabb takt.”


 
Nästa sommar erbjöds arbete på inköp. På sommararbetarens axlar lades mycket ansvar eftersom hans uppgift var att köpa en stor del av råvarorna. Misslyckandet skulle i värsta fall kunna ha lett till produktionsstopp. Sebastian hedrades med uppdraget och erbjöds arbete också för nästa sommar. Men den ekonomiska sidan som sommarjobb var mer det som Sebastian drömde om och därför lämnades saken ännu öppen. Nästa års mars-april fick Sebastian ett samtal från Fresh och från ekonomiadministration hittades det en lämpligt en plats för sommaren.

”Jag har arbetat nu två veckor på ekonomisidan. Mina huvudsakliga uppgifter i sommar är fakturering av kunder och betalning av köpfakturor. Om jag har tillräckligt med tid kommer jag också få större projekt att sköta om. Ett möjligt projekt skulle vara att utveckla försäljningsprognoser och ta hänsyn till de faktorer som påverkar försäljningen. ”

”Det finaste på Fresh är att jag har fått prova på många olika uppgifter. Det bästa med den nuvarande sommarvikariepositionen på ekonomiadministration är att jag får en översikt över det som verkligen händer i ekonomin.”, berättar Sebastian. Detta är första gången som Sebastian arbetar med dessa saker. De tidigare uppgifterna känner Sebastian meningsfulla. Speciellt produktionsarbetet ser han som viktig eftersom det har hjälpt honom att få en större bild av företagets verksamhet.

”Jag blir inspirerad när jag kan förbättra arbetsprocessen på något sätt, göra det lättarare för andra eller när jag ser resultat.” Sebastians tidigare bemanningsplanerares roll fick han följa leveransernas funktion. ”Det kändes fantastiskt att se utveckling i mitt eget arbete medan jag minskade matavfallet.”

”Jag blir inspirerad när jag kan förbättra arbetsprocessen på något sätt, göra det lättare för andra eller när jag ser resultat.” Sebastians tidigare bemanningsplanerares roll fick han följa leveransernas funktion. ”Det kändes fantastiskt att se utveckling i mitt eget arbete medan jag minskade matavfallet.”

”Jag blir inspirerad när jag kan förbättra arbetsprocessen, göra det lättare för andra eller när jag ser resultaten.” I en tidigare roll som produktionsdesigner kunde Sebastian spåra leveransen. ”Det var fantastiskt att se utvecklingen i mitt eget arbete medan jag minskade matsvinnet.”

På frågan om Freshs fördelar nämner Sebastian framtidssatsningen. ”Fresh vill inte hålla sig kvar med det vi har varit, Fresh går i snabb takt vidare. Dessutom jobbar här också fantastiska personer och vi har mycket god mat. De är mycket viktiga saker.”, skrattar Sebastian.

”Fresh är ett intressant företag och det finns många olika arbetsmöjligheter här. Ett växande företag behöver olika talanger och färdigheter hela tiden. Jag tror att för de flesta kan man hitta arbete härifrån, så länge de inte är rädda för förändring. Det enda som håller fast på Fresh är förändring.”, avslutar Sebastian intervjun glatt.