Uratarinat

Sebastian Lassila – Kesätrainee taloushallinnossa

 

Luodosta kotoisin oleva Sebastian Lassila opiskelee Vaasan Hankenilla rahoitusta ja laskentatoimea maisterivaiheessa. Sebastianin kandidaatin työ käsitteli Freshin investointiarviota automaattilinjaa varten. Kesän jälkeen jatkuvat Sebastianin opiskelut vielä vuoden verran Vaasassa. Tulevana syksynä on gradun aloittaminen ajankohtaista hänelle. Aihetta ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta jotain ajatuksia siitä jo on.

Tie vei hänet Freshille vuonna 2014 ylioppilaskirjoitusten jälkeen muutamaksi kuukaudeksi ennen armeijan alkamista. ”Taisi olla perjantai ja olin saanut viimeiset aineet kirjoitettua. Kotiin pääsyäni Freshiltä soitettiin ja juttelin hetken puhelimessa. Työt alkoivat heti seuraavana maanantaina. Siitä lähtien olin kesäisin elintarviketyöntekijä vuoteen 2016 asti.”, kertoo Sebastian.

”Kesällä 2017 toimin tuotannonsuunnittelijan kesälomasijaisena. Päivittäisiin tehtäviin kuului tuotannon töiden perustaminen ja valmistusmäärien päivittäminen toiminnanohjausjärjestelmään. Lisäksi vastasin toimitusten seurannasta sekä valmistusmäärien ja tilausten päivittämisestä tuotannonsuunnitelmaan. Tehtävään olisi ollut lähes mahdoton ryhtyä, ellei olisi ollut tuotannonkokemusta.”

 


 

”Freshillä ei haluta jäädä siihen mitä ollaan oltu, vaan eteenpäin mennään kovaa vauhtia.”

 


  

Seuraavana kesänä Sebastianille avautuivat tehtävät sisäänostossa. Kesätyöntekijän harteille uskottiin paljon vastuuta, sillä tehtävänä oli ostaa iso osa raaka-aineista. Epäonnistuminen olisi pahimmassa tapauksessa voinut johtaa koko tehtaan pysähtymiseen. Tehtävästä Sebastian suoriutui kunnialla ja myös seuraavalle kesälle tarjoutui töitä. Talouspuolen kesätyöt olivat kuitenkin Sebastianin haaveissa, joten asia jäi vielä auki. Seuraavana vuonna maalis-huhtikuussa Freshiltä soitettiin ja taloushallinnosta löytyi sopivasti paikka kesäajalle.

”Olen nyt työskennellyt kaksi viikkoa talousosaston puolella. Pääasiallisiin tehtäviini kuuluu tänä kesänä asiakkaiden laskuttaminen ja oston laskujen tilittäminen. Jos aikani riittää, saan myös isompia projekteja hoidettavaksi. Yhdessä mahdollisessa projektissa tarkoitus olisi kehittää myynnin ennustamista sekä pohtia myyntiin vaikuttavia tekijöitä.”

”Freshillä hienoa on se, että olen päässyt kokeilemaan monia erilaisia tehtäviä. Parasta tämän hetkisessä taloushallinnon kesäsijaisuudessa on se, että saan katsauksen siihen, mitä taloudessa todella tapahtuu.”, kertoo Sebastian. Tämä on Sebastianille ensimmäinen kerta, kun hän pääsee konkreettisesti työskentelemään näiden asioiden parissa. Aiemmat työtehtävänsä Sebastian kokee merkityksellisiksi. Etenkin tuotantokokemuksen Sebastian näkee tärkeänä, sillä uusiin työtehtäviin edetessään se auttaa hahmottamaan isompaa kokonaiskuvaa yrityksen toiminnasta.

”Inspiroidun, kun kykenen kehittämään työprosessia, tekemään toisten työstä helpompaa tai kun näen tuloksia.” Aiemmassa tuotannonsuunnittelijan tehtävässä Sebastian pääsi seuraamaan toimitusten toimivuutta. ”Oli huikeaa huomata kehitystä omassa tekemisessä ja pienentää samalla ruokahävikkiä.”

Kysyttäessä Freshin hyviä puolia Sebastian mainitsee hän tulevaisuuteen panostamisen: ”Freshillä ei haluta jäädä siihen mitä ollaan oltu, vaan eteenpäin mennään kovaa vauhtia. Täällä on lisäksi huikeita ihmisiä töissä ja oikein hyvää ruokaa, mitkä ovat erittäin tärkeitä asioita.”, naurahtaa Sebastian.

”Tämä on mielenkiintoinen yritys ja täällä on paljon erilaisia työmahdollisuuksia. Kasvavassa yrityksessä tarvitaan koko ajan erilaisia kykyjä ja osaamista. Uskon, että useimmille ihmisille täältä voisi löytyä työtä, kunhan ei pelkää muutosta. Ainoa pysyvä asia Freshillä on muutos”, tiivistää Sebastian haastattelun loppuun iloisesti.