Länsi-Suomen parhaaksi yrittäjäksi kruunattiin pietarsaarelaisen Fresh Servantin Sami Haapasalmi

Sami Haapasalmi ja Tuomas Lang

EY Entrepreneur of the Year 2016 -kilpailun loppukilpailufinalistit ja viiden maantieteellisen alueen parhaat yrittäjät julkistettiin keskiviikkona Helsingissä EY-talolla. Kilpailun tuomaristo valitsi Fresh Servant Oy:n Sami Haapasalmen Länsi-Suomen voittajaksi. Valtakunnallisessa finaalissa marraskuussa Haapasalmi kisaa Kauppa-sarjan sekä koko kisan voitosta, EY Entrepreneur of the Year 2016 -tittelistä.

14 upean suomalaisyrityksen omistajayrittäjät kruunattiin keskiviikkona omien alueidensa - Uudenmaan, Itä-Suomen, Länsi-Suomen, Pohjois-Suomen sekä Häme ja Keski-Suomen - parhaina yrittäjinä. Näitä eri toimialoja edustavia yrittäjiä yhdistää vankka usko oman yrityksensä tulevaisuuteen ja kasvuun sekä kova yrittämisen tahto. Liikevaihtoaan finalistien yritykset ovat kasvattaneet tyypillisesti kaksinumeroisin luvuin.

Fresh Servantin Sami Haapasalmi nousi Länsi-Suomen alueelta EY Entrepreneur of the Year 2016 finalistiksi. Pietarsaarelainen Fresh Servant Oy on innovatiivinen salaatti- ja tuoreruokamarkkinoilla toimiva yhtiö, joka kehittää uusia konsepteja ja hyödyntää aktiivisesti kuluttajien muuttuvia ruokailutottumuksia. Yhtiön brändejä ovat Hetki-salaatit sekä Salaattimestari. Yritys on viime vuosina kasvanut vahvasti ja kannattavasti; edeltävän kahden vuoden aikana liikevaihto on kasvanut 39% ja oli viime vuonna jo yli 42 miljoonaa euroa. Kasvua on edesauttanut aktiivinen tuotekehitys ja asiakaskeskeisyys sekä tehokkaat tuotanto- ja logistiikkaprosessit.

Finalistiyritykset eri puolilta Suomea luovat toivoa maamme talouskasvulle

EY:n vuodesta 2003 lähtien Suomessa järjestämä kilpailu etsii vuosittain yrittäjien joukosta kovia kasvajia ja vastuullisen liiketoiminnan rakentajia. Joukkoon mahtuu niin nuoria nousijoita kuin peräänantamattomia perheyrittäjiä, joita yhdistää kannattavasti kasvava liiketoiminta ja lupaavat tulevaisuudennäkymät.       
                                                                                                                                
-    EY:n yrittäjäkilpailu osoitti jälleen, että maastamme löytyy hienoja menestystarinoita eri aloilta, eri puolilta Suomea. Mukana kisassa oli niin nuoria born global -yrityksiä kuin pitkään vastuullista liiketoimintaa harjoittaneita perheyrityksiä. Kaikki nämä yritykset toimivat vastuullisesti ja useat niistä ovat kansainvälisiä menestystarinoita. Suomessa on yrittäjyyden kautta hyvät edellytykset taloudelliseen kasvuun, sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja, EM Groupin omistaja Marjo Miettinen.
 
Myös yritysten työllistämisluvut ovat positiivisia. Yritykset ovat vuosittain kasvattaneet henkilöstönsä määrää ja näin luoneet uusia työpaikkoja: keskimäärin ne työllistivät viime vuonna 10 % enemmän edellisvuoteen verrattuna. Liikevaihtoaan yritykset kasvattivat vuonna 2015 keskimäärin 14 % edellisvuoteen verrattuna.  Mukana on niin rakettimaisesti kasvavia, yli 300 % liikevaihtoaan kasvattaneita yrityksiä kuin maltillisemmin vuodesta toiseen kasvavia menestystarinoita.

-    Taloudelliset tunnusluvut ovat tärkeä, mutta vain yksi huomioitava osa-alue kilpailussamme. Tuomaristo tarkastelee yrittäjiä ja heidän yrityksiään kokonaisvaltaisesti. Niin toimintatavat ja strategia kuin innovatiivisuus ja yhteiskuntavastuu ovat suurennuslasin alla. Jälleen kerran kisassamme oli upea joukko yrittäjiä, joilla on taito pärjätä haasteellisissakin tilanteissa ja kääntää vastoinkäymiset voitokseen. Näiden finalistien lisäksi joukkoon mahtui monta muutakin vastavirtaan uivaa - jokainen heistä on tehnyt aplodien arvoisen suorituksen, sanoo EY Entrepreneur of the Year -kilpailun johtaja Juha Hilmola EY:stä.

Valinnat kilpailun aluevoittajista teki kilpailun järjestäjästä riippumaton tuomaristo, jonka jäsenet edustavat kukin omien alojensa huippuasiantuntemusta ja kokemusta. Marjo Miettisen lisäksi yhdeksän hengen tuomaristoon kuuluvat mm. Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja Koneen hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin.

EY:n yrittäjäkilpailun valtakunnalliset finalistit ovat:

EOY finalistit 2016

Tuotanto-sarja: digitaalisista lukoistaan tunnetun iLoq Oy:n Mika Pukari (Pohjois-Suomi); älykästä testausrobotiikkaa tekevän tamperelaisen OptoFidelty Oy:n Pertti Aimonen (Häme ja Keski-Suomi); metsäkonevalmistaja Ponsse Oyj:n Juha Vidgrén (Itä-Suomi); tietojärjestelmätoimittaja Tuxera Oy:n Mikko Välimäki (Uusimaa).

Kauppa-sarja: luksusmerkki Balmuirista tunnetun oululaisen Wheslyn Groupin Heidi ja Juha Jaara (Pohjois-Suomi); pietarsaarelainen vihannes- ja tuoreruokakauppias Sami Haapasalmi, Fresh Servant Oy (Länsi-Suomi).

Palvelut-sarja: informaatiovälittäjä LM Tietopalvelut Oy:n Janne Järvinen (Uusimaa); teleoperaattorien liiketoiminnan tukijärjestelmiä ja IT-palveluja tarjoava Qvantel Oy:n Matti Roto (Uusimaa); nuorten osaajien henkilöstöpalveluyritys Studentwork Sharper Oy:n kolmikko Heikki Karimaa, Lucas Geisler, Tomas Valkama (Uusimaa).

Lisäksi Vuoden Nuori -yrittäjä (35 v. tai alle) sekä Vuoden Perheyrittäjä -erikoiskategorioiden finalisteiksi tuomaristo nosti seuraavat yrittäjät:

Vuoden Nuori Yrittäjä -sarja: viime viikolla menestyksekkään Nordic Business Forumin järjestäneet jyväskyläläiset Hans-Peter Siefen ja Jyri Lindén, Nordic Business Group (Häme ja Keski-Suomi); äänieristettyjä puhelinkoppeja valmistavan Framery Oy:n Samuli Hällfors (Häme ja Keski-Suomi) sekä palvelut-kategoriassakin kisavaan Studentwork Sharper Oy:n yrittäjäkolmikko.

Vuoden Perheyrittäjä -sarja: oululaisen leipomon Putaan Pulla Oy:n Antti Tyykiluoto (Pohjois-Suomi); tukkukauppa Tammer-Tukun serkukset Zachary ja Vesa Mäenpää (Häme ja Keski-Suomi); mediatalo A-Lehdet Oy:n Olli-Pekka Lyytikäinen ja Anne Lyytikäinen-Palmroth (Uusimaa).

Keskiviikkona 12. lokakuuta järjestetyssä tilaisuudessa yrittäjät kruunattiin omien alueidensa parhaina. Valtakunnallisessa finaalissa he kisaavat oman sarjansa voitosta ja yksi heistä kruunataan koko Suomen EY Entrepreneur of the Year 2016 -voittajaksi kilpailun juhlagaalassa 4. marraskuuta. Voittaja edustaa Suomea yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailussa (EY World Entrepreneur of the Year) Monte Carlossa ensi vuoden kesäkuussa.

Tietoa finalisteista, heidän yrityksistään ja tuomariston valintojen perusteluista:
Palvelut-sarjafinalistit
Kauppa-sarjafinalistit
Tuotanto-sarjafinalistit
Vuoden Nuori Yrittäjä -finalistit
Vuoden Perheyrittäjä -finalistit

Kuvia finalisteista: jenni.rinne@fi.ey.com
Mikä EY Entrepreneur of the Year -kilpailu (EoY)?


•    EY Entrepreneur of the Year on arvostettu kansainvälinen tunnustuspalkinto menestyville, nopeasti kasvavien ja vastuullisten yritysten omistajayrittäjille.
•    Maailman ainoa kansainvälinen yrittäjäkilpailu, joka järjestetään kaikilla mantereilla yli 60 maassa alueellisella, kansallisella ja maailmanlaajuisella tasolla.
•    Monesta muusta yrittäjäkilpailusta poiketen EoY pohjautuu yrittäjien henkilökohtaisiin haastatteluihin. Laajoissa haastatteluissa tarkastellaan ehdokkaita yrittäjyyden eri osa-alueiden kautta, taloudelliset tunnusluvut on vain yksi osa. EY tutustui kevään 2016 aikana yli 500 kandidaattiyritykseen. Näistä 55 valikoitui haastatteluprosessiin sekä tuomariston arvioitavaksi.
•    Suomessa kilpailua on järjestetty vuodesta 2003 lähtien, maailmalla vuodesta 1986.
•    Päätökset voittajista tekee järjestäjistä riippumaton yhdeksänhenkinen tuomaristo. Tuomaristoon kuuluu mm. EM Groupin omistaja Marjo Miettinen, Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja Koneen hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin. Katso kaikki kisan tuomarit täältä http://www.ey.com/FI/fi/About-us/Entrepreneurship/Entrepreneur-Of-The-Year/Entrepreneur-of-the-Year-kasvuyrittajakilpailu-tuomaristo
•    12.10. julkistettiin EoY-kilpailun valtakunnalliset finalistit ja palkittiin viiden maantieteellisen alueen voittajat: Uusimaa, Itä-Suomi, Länsi-Suomi, Pohjois-Suomi sekä Häme ja Keski-Suomi.
•    4.11. Valtakunnalliseen finaaliin yltäneet yrittäjät kisaavat EY Entrepreneur of the Year 2016 -voittajan tittelistä sekä sarjapalkinnoista (Tuotanto, Kauppa, Palvelut, Vuoden Nuori Yrittäjä, Vuoden Perheyrittäjä). Nämä palkinnot julkistetaan 4.11. järjestettävässä juhlagaalassa.
•    7.-11.6.2017: Suomen EY Entrepreneur of the Year 2016 -voittaja edustaa maatamme maailmanlaajuisessa EY World Entrepreneur of the Year -kilpailussa Monte Carlossa.
•    Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Evli Pankki ja työeläkevakuutusyhtiö Elo.
•    Kilpailusta lisätietoa täällä: www.eoy.fi
Lisätietoja:
Laura Uuttu-Deschryvere, EY Entrepreneur of the Year -päällikkö, laura.uuttu-deschryvere@fi.ey.com, 040 717 6415
Juha Hilmola, EY Entrepreneur of the Year –johtaja, juha.hilmola@fi.ey.com, 040 540 8963